tiistai 6. elokuuta 2019

Elämää ilman juustoja ja maidoton risotto -resepti

Maitotuotteista kaipaan eniten juustoja ja jäätelöä. Jäätelöistä olen kuitenkin löytänyt ihania vegevaihtoehtoja, joten harvemmin nykyään tekee mieli kunnon maitojäätelöä. Juustojen suhteen on eri juttu. Harvemmin vegaaniset juustot maistuvat niin hyvältä kuin esimerkiksi oikea emmental, mozzarella, feta tai parmesan. Pizzassa ne eivät sula samalla tavalla ja turhan usein kookosöljy maistuu läpi. Tykkäsin myös ihan tosi paljon juusto- ja viini-illoista ennen maidottomuuttani. Rakastan myös italialaista ruokaa. Pizzat, pastat ja etenkin risotot on mun lempiruokia. Risotto on sellainen, etten ole löytänyt sitä mistään ravintolasta (vielä) vegaanisena. Harmittaa.

Mutta hätä ei ole tämän näköinen! Nimittäin tykkään itse valmistaa risottoa ja löysin noin vuosi sitten ohjeen cashew-parmesaniin, joka oikeasti maistuu hyvältä ja kelpaa myös poikaystävälle oikean parmesanin korvikkeeksi. Tehtiin nyt viikonloppuna fenkolirisottoa, johon lisättiin tätä cashew-parmesania ja paistettiin vielä savulohta päälle. Tästä tuli niin hyvää, että päätin jakaa tän reseptin myös täällä blogissa.



Risotto on vegaaninen, kun jätät kalan pois. Valmistus kannattaa aloittaa cashew-parmesanista, sillä se kyllä säilyy. Fenkolilisäkkeeseen kannattaa pilkkoa ainekset valmiiksi ja valmistaa se risoton valmistuksen ohessa tai ennen risottoa. Risotto kuitenkin vaatii jatkuvaa huomiota sitä valmistettaessa. ;) Valmiiksi savustettu lohi maustettiin toiselta puolen myllysuolalla ja pippurilla. Sen jälkeen käytettiin nopeasti pannulla, kun risoton valmistus alkoi olla loppuvaiheessa, jotta se oli lämmintä tarjottavaksi.

Risotto (M, V)

  • 1 sipuli TAI pari salottisipulia
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 2-3 rkl oliiviöljyä
  • (1 tl sahramia, voit jättää halutessasi pois)
  • 3 dl risottoriisiä
  • 1 dl kuivaa valkoviiniä TAI 1 sitruunan mehu ja kuori
  • 1 l vettä
  • 2 kasvisliemikuutiota
  • mustapippuria

1. Valmista kasvisliemi litrasta kuumaa vettä ja kahdesta kasvisliemikuutiosta. 
2. Kuumenna öljy isolla pannulla. Lisää sahrami tässä vaiheessa, jos päätit käyttää sitä. Sahrami tuo risotolle ihanan värin ja makua. Lisää sipuli ja valkosipulin kynnet ja kuullota noin 5 minuuttia. 
3. Lisää risottoriisit pannulle ja paista niitä noin 2 minuuttia. 
4. Lisää nyt valkoviini tai sitruunan mehu ja kuori. Anna kiehahtaa pois. 
5. Ala lisätä kasvislientä 1 dl kerrallaan. Lisää seuraava, kun edellinen on haihtunut. Jatka näin, kunnes risotto ei ole enää kovaa vaan "al dente" eli siinä on kuitenkin vielä purutuntumaa.
6. Lisää sekaan fenkolilisäke ja oman makusi mukaan cashew-parmesania (ohjeet alla).
7. Jauha vielä annosten päälle mustapippuria myllystä.

Fenkolilisäke risotolle

  • 2 fenkolia
  • 2 dl kevät- tai ruohosipulia (meillä ei ollut kaupassa kevätsipulia, muuten olisin käyttänyt sitä)
  • 2 rkl maidotonta Keiju-margariinia (sininen Keiju)
1. Paloittele fenkolit ja silppua kevät- tai ruohosipuli. 
2. Kuumenna margariini pannulla ja kuullota kasvikset siinä.
3. Lisää valmiin risoton sekaan.


Cashew-parmesan 

  • 1 dl cashewpähkinöitä
  • 2 rkl ravintohiivahiutaleita
  • ripaus suolaa
1. Aja ainekset yleiskoneessa tai tehosekoittimessa sekaisin. Voit jättää halutessasi tekstuuria massaan. Itse tykkään, että parmesan on aika hienoa.
2. Säilytä ilmatiiviissä astiassa jääkaapissa. Parmesan säilyy useita viikkoja.



Vegaanisia juustoja oon testaillut monia ja oon tykännyt itse Valion Oddlygood -tuotteista. Etenkin smoked-versio on oudolla tavalla nimensä mukaisesti hyvää. Myös Ilon vegaanin pizzamuru ja Violifen Block on maistunut itselle. Oisko teillä vinkata hyviä maidottomia juustoja? Mozzarellasta oon tykännyt hurjasti, joten sen tilalle on vielä korvike etsinnässä.

"Vuustoisin" terveisin,

- Jenska -

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti