maanantai 12. elokuuta 2019

Terveellisempi mustikkapaistos ja vegaanisia jäätelöitä

Teki mieli jotain hyvää, mutta ei äklömakeaa. Toin Savosta meiltä kotoa tuoreita mustikoita tänne Helsinkiin ja niistä inspiroituneena päädyin kehittelemään astetta terveellisemmän mustikkapaistoksen reseptin! Jottei kuitenkaan mentäisi ihan liian sokerittomaksi, kävin ostamassa kuitenkin kaupasta  Fazer Yosan vaniljajäätelöä... :D

Vegaanisia jäätelöitä on tullut viime vuosina tosi paljon lisää kauppoihin, mistä oon aika onnellinen. Omia suosikkeja on Alpron hasselpähkinäsuklaa, Fazer Yosan tyrni ja vanilja sekä Ben&Jerry'sin Coconutterly Caramel'd. Jymyn vegaanisista jätskeistä minttusuklaa on kans hyvää ja haluaisin maistaa heidän uutuutta nimeltään kaksi marjaa. 3 Kaverin jäätelöistä lakritsi&kookos on paras, mutta jos oikein kauhea makeanhimo on, niin valinta on suklaa&pähkinäkinuski. Oatlyn jätskit on mielestäni perushyviä, joita ostan myös satunnaisesti. Ja ainiin! Mielestäni Ainon puolukkahyve on lähimpänä maitojäätelöä. Se on aivan ihanan pehmeää, mutta kerralla en pysty syömään paljoa. Jotenkin se on niin makeaa.

Mutta mennääs reseptiin! Tässä mustikkapaistoksessa on kolme kerrosta: rukiinen pohja, mustikkakerros ja murupäällinen. Alkuperäisessä ohjeessa oli vain nuo kaksi ylintä, mutta halusin itse lisätä reseptiin pohjan, koska mielestäni se kaipasi sitä. Sen voi myös siis jättää pois. Alkuperäinen resepti löytyy täältä.


Terveellisempi mustikkapaistos (M)

Pohja:

1 3/4 dl vehnäjauhoja
3/4 dl ruisjauhoja
1/3 tl leivinjauhetta
1 rkl sokeria
ripaus suolaa
1/2 dl maidotonta margariinia sulatettuna 
3-4 rkl vettä

1. Lämmitä uuni 200 asteeseen.
2. Sekoita jauhot, leivinjauhe, suola ja sokeri. Lisää joukkoon sula margariini ja ala muotoilla taikinasta palloa. Lisää vettä, kunnes pallo on muotoiltava.
3. Painele 20cm vuokaan ja pistele pohjaan reikiä.
4. Paista uunissa noin 10 minuuttia.
5. Laske uunin lämpötila 175 asteeseen.

Mustikkaseos:

600-800g mustikoita
3 rkl maissitärkkelystä

1. Sekoita mustikat ja maissitärkkelys.
2. Levitä esipaistetun pohjan päälle.

Muruseos:

2 dl kaurahiutaleita
1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl kanelia
2 rkl hunajaa
1 1/2 rkl maidotonta margariinia sulatettuna

1. Sekoita kaurahiutaleet, vehnäjauhot ja kaneli. 
2. Lisää joukkoon tasaisesti hunaja ja sula margariini. Sekoita hyvin.
3. Murustele tasaisesti mustikoiden päälle.
4. Paista 175 asteessa noin 45 minuuttia.
5. Nauti jäätelön tai vaniljakastikkeen kera!


Mukavaa alkavaa viikkoa!

-Jenska-

tiistai 6. elokuuta 2019

Elämää ilman juustoja ja maidoton risotto -resepti

Maitotuotteista kaipaan eniten juustoja ja jäätelöä. Jäätelöistä olen kuitenkin löytänyt ihania vegevaihtoehtoja, joten harvemmin nykyään tekee mieli kunnon maitojäätelöä. Juustojen suhteen on eri juttu. Harvemmin vegaaniset juustot maistuvat niin hyvältä kuin esimerkiksi oikea emmental, mozzarella, feta tai parmesan. Pizzassa ne eivät sula samalla tavalla ja turhan usein kookosöljy maistuu läpi. Tykkäsin myös ihan tosi paljon juusto- ja viini-illoista ennen maidottomuuttani. Rakastan myös italialaista ruokaa. Pizzat, pastat ja etenkin risotot on mun lempiruokia. Risotto on sellainen, etten ole löytänyt sitä mistään ravintolasta (vielä) vegaanisena. Harmittaa.

Mutta hätä ei ole tämän näköinen! Nimittäin tykkään itse valmistaa risottoa ja löysin noin vuosi sitten ohjeen cashew-parmesaniin, joka oikeasti maistuu hyvältä ja kelpaa myös poikaystävälle oikean parmesanin korvikkeeksi. Tehtiin nyt viikonloppuna fenkolirisottoa, johon lisättiin tätä cashew-parmesania ja paistettiin vielä savulohta päälle. Tästä tuli niin hyvää, että päätin jakaa tän reseptin myös täällä blogissa.



Risotto on vegaaninen, kun jätät kalan pois. Valmistus kannattaa aloittaa cashew-parmesanista, sillä se kyllä säilyy. Fenkolilisäkkeeseen kannattaa pilkkoa ainekset valmiiksi ja valmistaa se risoton valmistuksen ohessa tai ennen risottoa. Risotto kuitenkin vaatii jatkuvaa huomiota sitä valmistettaessa. ;) Valmiiksi savustettu lohi maustettiin toiselta puolen myllysuolalla ja pippurilla. Sen jälkeen käytettiin nopeasti pannulla, kun risoton valmistus alkoi olla loppuvaiheessa, jotta se oli lämmintä tarjottavaksi.

Risotto (M, V)

  • 1 sipuli TAI pari salottisipulia
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 2-3 rkl oliiviöljyä
  • (1 tl sahramia, voit jättää halutessasi pois)
  • 3 dl risottoriisiä
  • 1 dl kuivaa valkoviiniä TAI 1 sitruunan mehu ja kuori
  • 1 l vettä
  • 2 kasvisliemikuutiota
  • mustapippuria

1. Valmista kasvisliemi litrasta kuumaa vettä ja kahdesta kasvisliemikuutiosta. 
2. Kuumenna öljy isolla pannulla. Lisää sahrami tässä vaiheessa, jos päätit käyttää sitä. Sahrami tuo risotolle ihanan värin ja makua. Lisää sipuli ja valkosipulin kynnet ja kuullota noin 5 minuuttia. 
3. Lisää risottoriisit pannulle ja paista niitä noin 2 minuuttia. 
4. Lisää nyt valkoviini tai sitruunan mehu ja kuori. Anna kiehahtaa pois. 
5. Ala lisätä kasvislientä 1 dl kerrallaan. Lisää seuraava, kun edellinen on haihtunut. Jatka näin, kunnes risotto ei ole enää kovaa vaan "al dente" eli siinä on kuitenkin vielä purutuntumaa.
6. Lisää sekaan fenkolilisäke ja oman makusi mukaan cashew-parmesania (ohjeet alla).
7. Jauha vielä annosten päälle mustapippuria myllystä.

Fenkolilisäke risotolle

  • 2 fenkolia
  • 2 dl kevät- tai ruohosipulia (meillä ei ollut kaupassa kevätsipulia, muuten olisin käyttänyt sitä)
  • 2 rkl maidotonta Keiju-margariinia (sininen Keiju)
1. Paloittele fenkolit ja silppua kevät- tai ruohosipuli. 
2. Kuumenna margariini pannulla ja kuullota kasvikset siinä.
3. Lisää valmiin risoton sekaan.


Cashew-parmesan 

  • 1 dl cashewpähkinöitä
  • 2 rkl ravintohiivahiutaleita
  • ripaus suolaa
1. Aja ainekset yleiskoneessa tai tehosekoittimessa sekaisin. Voit jättää halutessasi tekstuuria massaan. Itse tykkään, että parmesan on aika hienoa.
2. Säilytä ilmatiiviissä astiassa jääkaapissa. Parmesan säilyy useita viikkoja.



Vegaanisia juustoja oon testaillut monia ja oon tykännyt itse Valion Oddlygood -tuotteista. Etenkin smoked-versio on oudolla tavalla nimensä mukaisesti hyvää. Myös Ilon vegaanin pizzamuru ja Violifen Block on maistunut itselle. Oisko teillä vinkata hyviä maidottomia juustoja? Mozzarellasta oon tykännyt hurjasti, joten sen tilalle on vielä korvike etsinnässä.

"Vuustoisin" terveisin,

- Jenska -

torstai 1. elokuuta 2019

Yks, kaks, jäi blogi hetken ajaks

Heippa,

ja onpas hassua. Nimittäin lueskella noita muutamaa blogitekstiä parin vuoden takaa. Blogi jäi silloin sen vuoksi, että lähdin Saksaan vaihtoon ja aloin pitää siellä vaihtari-blogia. Sitten tuli kiireinen kevät, kandi, kesätyöt, maisteriopintojen puristaminen vuoteen... Selitykset sikseen. Ei vain ollut aikaa eikä innostusta kirjoittaa. Muutenkin edelleen mennään fiilispohjalta, koska ihan vain omaksi iloksi tätä blogia kirjoittelen (mistä ehkä kertoo myös seuraajien vähäinen määrä :D).

Päivitetääs hieman tilannetta. Vaihtoni jälkeen minulla todettiin maitoallergia. En siis kärsinyt IBS:tä, vaikka niin luulin ja niin lääkäri muutama vuosi sitten väitti. Olen siis siirtynyt täysin maidottomaan ruokavalioon, mutta vegaani en ole. Syön kuitenkin enemmän kasvisruokia kuin ennen. Ajatus tähän blogiin palaamiseen lähtikin juuri maidottomuudesta. Haluan jakaa vinkkejä ja reseptejä maidottomaan ruokavalioon sekä avata ajatuksiani hyvinvoinnista yleensä. Hyvinvointiin liittyy myös valintoja. Esimerkiksi vaikka ennen rakastin jäätelöä, en suostu enää syömään lehmän maidosta tehtyä jäätelöä. Onneksi(!) on vegaaniset jäätelöt, joihin oon ihan rakastunut! Näistäkin voisi tehdä ihan oman postauksen, vaikka kesä alkaakin olla jo loppusuoralla.

Elämässä on myös tapahtunut isoja muutoksia. Valmistuin nyt heinäkuussa kauppatieteiden maisteriksi ja muutimme kesäkuun lopussa Helsinkiin. Aloitan myös uudessa työssä elokuussa, mitä odotan ihan todella paljon! Helsinki on ihana, mutta on siinä vielä totuttelua tällaiselle Sonkajärvellä varttuneelle tytölle. :)



Sellaista siis. Palaillaan luultavasti maidottoman reseptin parissa ensi postauksessa!

Ihanaa kesäpäivää sulle!


- Jenska -